Veijo Kaismala Veijo Kaismala

 

Puijonmäki on mukana myös Esko Jauhiaisen Veijo Kaismalan sanoihin säveltämässä kappaleessa Valssi Länsi-Puijolta.

 

Haikeena valssi laulaa

kertoen tarinaa Puijon juurelt,

kun siellä’ hirvet ja jänöt rauhass’söi

ja palokärkikin nakutti päivin öin.

– –

 

– –

Ei enää Puijoa kenkään moukaroi,

kaikkihan luonnosta nauttia voi.

Vieressä Puijon rinteiden

valssi nyt meille iloa soi,

 

Pelimanni Veijo Kaismala on syntynyt 1939 Kuopiossa. Viulun hän sai rippilahjaksi ja aloitti heti musiikkiopinnot kuopiolaisen Tauno Tiittasen ohjauksessa. Varsinainen pelimanniura alkoi 1960-luvun puolivälissä Espoossa, Tarvon pelimanneissa oppi-isänä Paavo Tamminen. Muutettuaan takaisin Kuopioon Helsingin Teknillisessä korkeakoulussa suoritettujen insinööriopintojen ja kymmenisen vuotta kestäneen työuran jälkeen Kaismala liittyi heti Kuopion pelimanneihin. Vuonna1976 hän joutui pelimannihommiin, eli yhtyeen vetäjäksi.

 

Kaismala työskenteli vuoteen 2002 Kuopion kaupungin mittausosaston insinöörinä rakkaana harrastuksenaan pelimannimusiikki, sen esittäminen, säveltäminen ja osallistuminen vuosittain mm. Kaustisen kansanmusiikkitapahtumaan: ”Pelimannifestivaaleilla on tärkeintä yhdessä viihtyminen, elämän syke.”

 

Maaliskuussa 2009 ilmestyi kolmisenkymmentä marssia, jenkkaa, polskaa, masurkkaa, polkkaa, valssia, hartaita säveliä ja jopa pelimannirokkia sisältävä vihkonen Sävellyksiä, Pelimanni Veijo Kaismala. Valssi Länsi-Puijolta, jonka sanat ovat Kaismalan, sisältyy tähän vihkoon. Valssin on säveltänyt Esko Jauhiainen, Kuopion Kansalaisopiston musiikin opettaja, muut sävellykset ovat Kaismalan omia. Heinäkuussa 2005 Kaismala voitti Pohjois-Savon Kansanmusiikkiyhdistyksen julistaman valssin sävellyskilpailun.

Kuvia Kuvia

 

Esko Jauhiaisen Veijo Kaismalan sanoihin säveltämä Valssi Länsi-Puijolta. Se on painettu vuonna 1988 ilmestyneeseen nuottijulkaisuun Pelimannisävelmiä Pohjois-Savosta. Julkaistu tekijän luvalla.