Unto Eskelinen Unto Eskelinen

– –

Rakkaat heille Puijon on puistot / Väinölänniemi ja Valkeinen (vai rakkahat heille on Puijon?)

kun liittyvät niihin herkimmät muistot / mennehen nuoruuden.

 

Kuopiolainen opettaja Unto Eskelinen (s. 1921) on kirjoittanut monia Kuopio-aiheisia tekstejä ja runoja, joista muutamia on myös sävelletty. Reijo Veräjänkorvan sävellysvihossa Kuopio –kotikaupunkini – Lauluja Kuopiolle, Opus 6/96, on mm. Kuopio-valssi, josta yllä oleva säe on.

 

Samassa lauluvihossa on myös Eskelisen sanoittamat ja Veräjänkorvan säveltämät Puijon marssi sekä Puijon laulu, joka alkaa uljaasti:

 

Ken Puijon on polkuja käynyt / sydän alttiina kuunnellen

hän on kuullut ja kuulee aina / tämän laulun onnellisen:

Isänmaatamme polvesta polveen / yli vaarain ja vastusten vie

joka illasta aamun koittoon / yhä kirkkaampi toivon tie.

 

Runot kirjoittanut Unto Eskelinen on syntynyt Kuopion Hirvilahdessa. Valmistuttuaan Kajaanin seminaarista vuonna 1948 hän on asunut uskollisesti kotimaakunnassaan, Siilinjärvellä ja Kuopiossa. Hänet tunnetaan savon murteen taitajana. Savolainen sanakirja Kieljkiärylöetä ilmestyi 1985 ja jo neljänteen painokseen yltänyt Tavvoo Savvoo vuonna 1997. Savoksi "viäntyivät" myös runot, jotka on koottu Maaningan Huiluuruppeemille sepitetyistä juhlarunoista. Eskelinen pakinoi savon murteella Toelailua-otsikon alla 1970-luvun Savon Sanomissa ja on edelleen lehden "hovirunoilija", jonka tekstit juhlistavat kalendaaristen ja muiden vuotuisten merkkipäivien numeroita.

 

Sekä Puijon laulu että Puijon marssi on omistettu Mieskuoro Puijon Laululle. Niiden sovitus on Sakari Hildénin kynästä vuodelta 1993. Puijon marssi sai kantaesityksensä seuraavana vuonna Puijon Laulun 50-vuotisjuhlakonsertissa. Kuoro laulaa sen myös vuonna 1997 julkaistulla Pokasaha Teamin äännitteellä, jossa on mukana Kuopio-valssi Pauli 'Pali' Huttusen laulamana. Lisäksi samalle CD-levylle sisältyy vielä kolmaskin Puijoon liittyvä kappale, kun Mauri 'Meick' Sepponen laulaa sanoittamansa ja Esko Hartikaisen säveltämän ja sovittaman Kuopioon, Kuopioon. Meick laulaa:

– –

Puijon näät katselevan kaupunkiin päin

aivan kuin rauhaa se vartiois.

– –

 

Lähteitä:

Puijon Laulu 50-vuotisjuhlakonsertti. Konserttiohjelma ja historiikki. Kuopio 1994.

Lauluja Kuopiosta. Mauri "Meick" Sepponen. CD-levy. 1997.

www.puijonlaulu.fi/pages/historiaa.php. Viitattu 1.3.2010.

www.elisanet.fi/sakari.hilden/arrit.html

 

Unto Eskelinen Pohjoissavolaisen kaunokirjallisuuden bibliografiassa