Minna Minna

Kuopiolainen opettaja ja kirjailija Lauri Leskinen (1918–1979) aloitti kirjailijauransa romaaneilla, mutta siirtyi 1960-luvulla näytelmiin. Niillä hän uudisti suomalaista näytelmäkirjallisuutta. Minna on hänen kuudes näytelmänsä. Se sai kantaesityksen Kuopion kaupunginteatterissa keväällä 1975 Sina Kujansuun ohjaamana.

 

Leskinen on itse luonnehtinut näytelmäänsä: 4-osainen, historiallisiin tosiasioihin pohjautuva kuvaelma. Siinä esiintyvät Minna Canthin ohella kaikki hänen läheiset, rakkaat ja tärkeät ihmisensä, mutta myös vihamiehet. Näytelmä tapahtuu Minnalle tärkeissä ja rakkaissa paikoissa: Kanttilassa, Väinölänniemellä ja Puijolla.

 

Puijon mäelle Minna kiipeää yhdessä Suomalaisen teatterin johtajan Kaarlo Bergbomin kanssa. Heidän sinne kävellessään Bergbom kysyy, minne polku vie ja ihmettelee, mikä Puijo on? Korkea mäki? Ja Minna vastaa, että siellä hän kirjoitti Työmiehen vaimonkin. Repliikki pohjautuu Canthin erääseen kirjeeseen, jossa hän kertoo heittäytyneensä makuulle Puijon rinteelle pelkäämättä lehmiä tai muurahaisia ja siinä loikoessaan löytäneensä Homsantuulle oikeita vuorosanoja.

Linkki Minna kaunokirjalllisuudessa

Lauri Leskinen Pohjois-Savolaisen kaunokirjallisuuden bibliografiassa

Kuvia Kuvia

 

Kuva käsiohjelmasta vuodelta 1975.