Mäkihyppääjä Matti Pietikäisen muistomerkki Mäkihyppääjä Matti Pietikäisen muistomerkki

Mäkihyppääjä Matti Pietikäisen muistomerkki. Irma Mattilan (s. 1957), pronssireliefi, 300 cm, ja muistolaatta, 27 x 29 cm, vuodelta 1986 Puijon tornin ulkoseinässä.

 

Kuvanveistäjä Irma Mattilan toteuttama Matti Pietikäisen (1927–1967) muistomerkki paljastettiin vuonna 1986. Pietikäinen oli kuopiolainen mäkihyppääjä, joka ensimmäisenä suomalaisena voitti mäkihypyn maailmanmestaruuden, vuonna 1954 Falunissa. Olympiakisoissa St. Moritzissa kuusi vuotta aiemmin hän oli ollut neljäs jäätyään pronssimitalista 0,5 pistettä. Sinä vuonna hän voitti myös mäkihypyn Suomen mestaruuden ja uudelleen vuonna 1953. Kotimäessään Puijolla hän vei voiton vuosina 1948 ja 1949.

 

Myös Matti Pietikäisen vanhemmat veljet Lassi ja Aatto olivat mestaruustason mäkihyppääjiä. Lassi oli voittanut SM-kultaa vuonna 1941, Aatto hopeaa 1951 ja pronssia 1948. St. Moritzin olympialaisissa 1948 Aatto oli sijoittunut kahdeksanneksi.

 

Aerodynaamisella tyylillä hypännyt Matti Pietikäinen jatkoi yhdessä veljiensä kanssa "Puijon peipposena" tunnetun legendaarisen Väinö Tiihosen jäljissä. Tämä oli aloittanut urheiluharrastuksensa Peipposen puolella sijainneesta ensimmäisestä hyppyrimäestä. Myös Pietikäisen veljeksiä kutsuttiin muiden puijolaisten tavoin Puijon peipposiksi, vaikka heidän käyttämänsä, vuonna 1929 rakennettu mäki, olikin jo jyrkemmällä länsisivulla.

 

Puijon Hiihtoseuraa edustaneiden veljesten koti oli Asemakoulun tuntumassa silloisella Linnankadulla (Asemakadulla), jossa heidän isällään oli peltisepänliike ja jossa kaikki veljekset vuorollaan työskentelivät peltiseppinä.

 

Matti Pietikäinen kuoli auto-onnettomuudessa 40-vuotiaana marraskuussa 1967.

 

 

LINKKI mahdollisesti jollekin urheilusivulle

Kuvat Kuvat

Irma Mattila, Mäkihyppääjä Matti Pietikäisen muistomerkki Puijon tornin seinässä vuodelta 1986 .

Kuva Topi Ikäläinen