Joulumäki Joulumäki

Kaupungin Matkailupalvelu alkoi 1990-luvulla rakentaa Puijosta Joulumäkeä. Matkailupalvelun esite vuonna 1998 lupaa:Kuopion joulun sydän on Puijon Joulumaa, joka sykkii kahden kilometsin päässä keskustasta.  Siinä olivat Matkailupalvelun lisäksi mukana Valolaterna, nykyinen Fantasiarakenne, Kuopion Seikkailukeskus ja Savonian nimellä tutuksi tullut Kuopion hotelli- ja ravintolaoppilaitos.

Kuusten kätkössä

Valolaterna veti kilometreittäin valokaapelia Puijon metsiin, valaistiin teitä, polkuja ja puita. Torni oli maailman suurin joulukynttilä, 75 metriä valaistua, värikästä betonipintaa kohosi joulukuiseen pimeyteen Puijon laella. Vanhat portinpylväät seisoivat kuin suuret palavat kynttilät ja lähimetsä valaistiin. Kuusten kätkössä nukkui Puijon peikko laavullaan. Joulupukki ja venäläisten pakkasukko lumineitoineen jututtivat lapsia Puijon majan terassilla.

Puijon mäellä asuivat vuosia Uppo-Nalle, Puijo-peikko, tontut, keijut, joulupukki, pakkasukko ja lumineito. Peikkometsän seikkailuretkellä vaellettiin metsäpolulla, jonka varrella lapset tutustuivat Lilliputtien kylään, Metsänvartijaan ja pahoihin, joulukuusen valoja varasteleviin peikkoihin. Kesäisin samoilla poluilla etsittiin ikimetsään kätkettyä aarretta.

Puijon keijut johdattivat lapsia metsäpoluille ja kertoivat kävelyn aikana satuja ja havaintoja luonnosta. Kertojakeijun johtama retki, Saahinkaisen Samettiviitta, lumiseen, valaistuun metsään toteutui joulupakkasilla 2000. Hiljaisuuden polku taas johdatti kävelijät valaistua uraa ikimetsään. Polun varrelle saattoi kulkija sytyttää kynttilän maailman vähäosaisille lapsille, joille kynttilöiden tuotto osoitettiin hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta. (Tämän viereen kuvaksi pääsylippu minikoossa)

Savonian oppilaat rakensivat Puijon saunalle peikon majan, jossa peikko istui kertomassa lapsille tarinoita. Puijo-peikko, peikkotyttö, tontut, keijut ja Uppo-Nalle asuivat muutamia talvia Puijon Joulumäellä.

Hevosajeluja

Talvisen Puijon maisemiin sopivaa sadunomaista ja nostalgista huvia olivat Matti Niirasen hevosajelut 1990-luvunpuolivälista vuoteen 2004. Aisakello kilkatti ja vällyjen alla oli lapsilla lämmintä, kun Resi-hevonen teki kierroksia tornitasanteen ympäri. Vanhemmat, kummit ja mummit hörppivät sillä aikaa rakovalkean lämmössä nuotiopannulla keitettyä mustaa kahvia. Aitauksessa vähän kauempana metsikössä lapinporot Petu, Jurtti, Tuisku ja Koukkusarvi rouskuttivat iltaheinää ja jäkälää ja säikkyivät lasten iloisia ääniä. Talvitunnelma Puijolla oli Matti Niirasen ja hänen hevosensa ansiosta niin aitoa, että aisakellon ääntä, reen jalasten kitinää pakkaslumessa ja tuulen huminaa ikimetsässä äänitettiin hiljaisina aamutunteina Yleisradion äänitearkistoonkin. Nyt Matti Niirasen ja Resin pesti Puijolla on ohi, mutta kesäisin he vielä odottelevat kyydittäviä torin vossikkapaalulla. Joulun alla Niiranen kulkee poroineen pitkin pitäjiä luomassa joulutunnelmaa markettien lähistöillä.Puijolla hevosajeluperinnettä jatkaa Konttilan isäntä Keijo Heikkinen. (Linkki Konttilaan).

Joulunäytelmä

Kesällä 1999 teatteriohjaaja Pentti Pesä sai Kuopion Matkailupalvelulta tehtäväkseen kirjoittaa ja ohjata Puijolle joulunäytelmän. Pesä katseli tornin juurella Puijon maisemaa ja ajatteli: "Tuossa on rinne ja Raamatussa Jeesuksen elämä, näistä elementeistä se syntyy." Näytelmä Valoa maailman kansoille alkoi hahmottua ja valmistuttuaan syksyllä 1999 se kattoi Jeesuksen elämän syntymästä Vuorisaarnaan. Näytelmä käsittää kolme osaa, Ennustukset, Syntymä ja Taival.

Tornin ja majan väliseen maastoon rakennettiin näyttämö, katsomon penkit muotoiltiin lumesta ja jäädytettiin. Niille levitettiin vilttejä ja styroksia lämmikkeeksi. Myös heinäpaaleja käytettiin istuimina. Valolaternan Simo Leinonen suunnitteli loistavan valoshow'n tukemaan näytelmän dramaattisia vaiheita. Jörö Parviainen lavasti pylväin ja katoksin toimivan seimi- ja torinäkymän.

Lehti-ilmoituksella kutsuttiin halukkaita harrastajanäyttelijöitä mukaan ja Kansalaisopiston tiloissa alkoivat syksyllä lukuharjoitukset. Mukana oli valtava määrä kuopiolaista, Akseli Pesä oli vaativassa Jeesuksen roolissa. Näytelmä esitettiin kahtena jouluna, 1999 ja 2000. Sitä markkinoitiin Joulumäen ja Puijon Joulumaan nimellä.

Joulurauhan julistus

Vuonna 2001 Matkailupalvelu tilasi Outi Vuorikarilta joulurauhan julistuksen, jota on luettu suomeksi ja englanniksi Puijon seurakunnan järjestämässä jouluaaton juhlahetkessä torniaukiolla.

Vuoden 2008 lopulla jo aiemmin osaksi Savon koulutuskuntayhtymää siirtynyt Savonia luopui Puijon tornin ja majan isännyydestä. Puijon joulua ovat nyt rakentamassa Puijon seurakunta ja Matkailupalvelu, muusta matkailuun liittyvästä vastaa tornin ja majan yksityinen vuokraaja.

 

Päivitettäviä tietoja:

Kuvat ja kuvatekstit

1) Puijoa talvisessa juhlavalaistuksessa. Kuva Topi Ikäläinen. (kinodia)

Puijoa talvisessa juhlavalaistuksessa Puijon tieltä, majalta ja saunalta jouluna 2005. Kuvat Maija Voutilainen.

5) Puijon peikko saunan edustalla. Kuva Topi Ikäläinen. (kinodia)

6) Pääsylippu Puijon laelle 29.12.2000 esitykseen Saahinkaisen samettiviitta. (skannaus)

7) Matti Niiranen Resi-hevosellaan jouluvieraita ajeluttamassa. Kuva Topi Ikäläinen. (kinodia)

8) Pentti Pesän käsikirjoittamaa, dramatisoimaa ja ohjaamaa näytelmää Valoa maailman kansoille esitettiin Puijon laella kahtena jouluna, 1999 ja 2000. Näytelmän lavastus Juhani "Jörö" Parviainen  valot Simo Leinonen. Kuva Kuopion matkailupalvelu. (skannaus)

Kuvat Kuvat

Puijoa talvisessa juhlavalaistuksessa Puijon tieltä jouluna 2005. Kuva Maija Voutilainen.

Puijoa talvisessa juhlavalaistuksessa Puijon majalta jouluna 2005. Kuva Maija Voutilainen.

Puijoa talvisessa juhlavalaistuksessa saunalta jouluna 2005. Kuva Maija Voutilainen.