Eräs Puijolla käynti Eräs Puijolla käynti

 

Vuodelta 1978 on peräisin Marja Rankkalan Minna Canthin novellista Eräs Puijolla käynti dramatisoima kuunnelma. Sen on Radioteatterille ohjannut Raiku Kemppi. Se on esitetty ensimmäisen kerran 14.7.1979 ja uusintana 21.9.1985.

 

Tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun lopun Kuopioon ja päähenkilöiden, kahden nuoren neidon / tytön, Ainan ja Hilman Puijolla käyntiin. Ainana on Petra Frey ja hänen Kuopioon kesävierailulle tuleva ystävänsä Hilma on Anne Nielsen. Ainan 12- ja 10-vuotiaita pikkuveljiä, Hermania ja Jussia esittävät Joona Manner ja Arto Ertama. Ainan ja Hilman ystävän, Tyyran, roolissa on Tiina Harpf. Ainan ja Hilman Puijolla tapaamia ylioppilasnuorukaisia esittävät Heikki Määttänen, Matti Pellonpää, Jarmo Hyttinen ja Kari Heiskanen.

 

LINKKI Puijo kaunokirjallisuudessa, Minna Canthin tekstiin

Kuvat Kuvat

 

Minna Canthin novelli Eräs Puijolla käynti ilmestyi ensimmäisen kerran Kuopion ruotsalaisen yhteiskoulun arpajaislehdessä vuonna 1891. Minna Canth oli yhteiskouluaatteen kannattaja ja kun Kuopiossa ei vielä tuolloin ollut suomenkielistä yhteiskoulua, hän laittoi nuorimman tyttärensä Ruotsalaiseen yhteiskouluun. Hän osallistui koulun toiminnan tukemiseen tällä koulun tukijoiden lehdessä Samskolans vän.